onsdag 6 oktober 2010

har ni gröna fingrar?

i så fall: vad vill den här orkidéen?
är det ett skott? ska man ta bort det från blomstängeln? plantera om? när? och hur många rötter måste det ha för att klara sig utan sin moderplanta?

hjälp!

6 kommentarer:

Frida sa...

det är ett skott. kan typ börja blomma därifrån. man ska kunna plantera om, men jag har aldrig vågat. kan leva sådär rätt länge.

det var min erfarenhet.

fiaelia sa...

Frida: ja, det har suttit där ett tag nu. först var det bara ett blad. sen kom den där roten. nu är förvisso inga av mina orkidéer några prisvinnare (det dör lite här och växer lite nya stänglar där i en salig röra), men det ser ju lite tokigt ut. hmmm, får googla lite mer och se om man kan våga ta bort den utan att alla dör... tack!

Josefine R sa...

Det är som sagt ett skott. Min mamma hade ett på en av sina orkidéer i ett par år. Till slut tog hon bort det och planterade. Skottet såg rätt ledset ut i sin kruka så i somras tog jag hem det till mig (där orkidéer stortrivs) och nu växer det. Försök att plantera det. Men kanske vänta tills det dykt upp lite mer rötter än bara en?

fiaelia sa...

Josefine R: åh, kvinnan som kan prata med orkidéer! måste kanske adoptera bort skottet till dig om det ska överleva då? ;) men jag väntar på fler rötter innan jag agerar. mam, yes mam! :)

Mormor sa...

Jag tror att Josefine R har alldeles rätt om att vänta tills det blivit några rötter. Jag arbetade tidigare med den "verkliga" kvinnan som kunde prata med orkidéer (hon dog tyvärr alldeles för tidigt). Hon fick ofta nya skott på sina vackra orkidéer men väntade tills det hade blivit några stycken rötter (minst tre) innan hon planterade det nya skottet.

Emma sa...

Alltså. Jag har ALDRIG fått en orchidée att blomma om eller få nya skott och är djupt imponerad över alla som får det. Så om jag får fråga, så undrar jag hur man får stängeln att inte torka och bli brun efter att blommorna fallit av?

Heja dig Fia!