söndag 29 november 2009

ehrlich währt am längsten

tillåt mig att brodera ut en liten anekdot från gårdagskvällen. det föll sig nämligen så att Pojkvän hittade 500 kronor på golvet efter en förställning igår. det var definitivt inte vår 500-lapp, vi går ytterst sällan omkring med så stora valörer i plånboken, så sedeln förevisades för skaran runtomkring. dock utan att någon ägare gav sig till känna. en man menade dock att sedeln kunde tillhöra en annan man i sällskapet, som suttit just där. Pojkvän bad då mannen återlämna 500-lappen till den andre mannen eftersom den andre mannen redan hunnit avlägsna sig. den förste mannen tog dock Pojkväns nummer utifall 500-lappen mot all förmodan inte skulle vara den andre mannens. många män nu. men så var det. hur som. vi lämnade lokalen och tänkte inte mer på det. vi hade fullt upp att leta efter min bäste-gå-bort-halsduk som Pojkvän pyntat sig med kvällen till ära, men råkat sumpa under kvällens lopp*. efter att ha letat hela vägen till bilen och i hela bilen bestämmer vi oss för att åka tillbaka till lokalen och titta efter där. på väg tillbaka ringer Pojkväns mobil. det är den förste mannen som pratat med den andre mannen och han hade tydligen inte alls förlorat 500 riksdaler. var Pojkvän i närheten och kunde ta emot 500-lappen, eftersom det ju trots allt var han som hade hittat den? jodå, det var han ju faktiskt och de möttes upp. ja, redan här är det en söt historia. men vänta bara, den blir bättre! Pojkvän och den förste mannen möts upp utanför lokalen och Pojkvän återfår 500-lappen. tackar. då händer det smått osannolika. då tar nämligen den förste mannen upp ytterligare en 500-lapp ur sin egen plånbok och trycker i Pojkväns hand. "jag gillar ärliga människor", säger han. Pojkvän blir smått chockad, men avböjer naturligtvis mannens generösa gest. 500-lappen hade ju inte ens hittat hem. och mannen i fråga hade ju inte vunnit något på Pojkväns ärlighet. men mannen står på sig. "ärliga människor ska premieras!" menar han.

och så slutade det med att vi återvände hem två 500-lappar rikare. men en halsduk fattigare. men det är lite skit samma. det är resten av historien som är smått fantastisk.


* notera på vilket naturligt sätt jag får in piken!

3 kommentarer:

Frida sa...

Min julklapp... checkcheck!

Linda sa...

då gick ni med vinst igår, antar jag
och jag förutsätter att din julklapp blir tusen kronor dyrare än vanligt, eller hur? :)

fiaelia sa...

Frida: haha. in your dreams (in between the slutty ones that is).

Linda: jag tänker mig att en 500-lapp är ersättning för halsdukens värde och en är ersättning för sveda och värk i samband med förlust. båda hamnar således på mitt konto. enkel matematik! (: