onsdag 14 december 2011

öppet brev till Marabou

Marabou, Marabou, Marabou.
låt oss prata om en sak som ligger oss båda varmt om hjärtat: choklad.

närmare bestämt den ask ni kallar för Aladdin Mörk choklad. specialutgåvan, ni vet. det enda som är speciellt med den, kära Marabou, är att den är speciellt äcklig. jag älskar mörk choklad, men det gör tydligen inte ni. ni har tydligen fått för er att mörk choklad ska vara äcklig. eller kanske att den ska vara för alla? kära Marabou, den här chokladen är för ingen.

låt mig göra en snabb analys av den chokladätande befolkningen. jag säger, baserat på empiriska studier under drygt 30 år av intensivt chokladätande, att det finns två sorters chokladälskare: folk som gillar menlös choklad (Gräddnougat, Trillingnöt, Trofénougat etc) och folk som gillar choklad med lite karaktär (Körsbär i likör, Ägglikör, Romrussin etc). och här ger jag er referenser ur den klassiska Aladdin-asken för att ni ska hänga med, ni verkar inte ha gjort det hitintills. och nu skulle jag spontant säga att den del av befolkningen som gillar menlös choklad aldrig skulle titta åt en ask som har underrubriken "mörk choklad". inte en Trillingnöt så långt ögat kan nå, vad skulle de med den asken till? de skyr den som pesten. som pesten! därför är jag oerhört förvånad över att ni väljer att fylla de mörka chokladbitarna i asken som den delen av befolkningen som gillar menlös choklad aldrig kommer att köpa, med just menlösa fyllningar. det är sötsliskiga mjölkchokladmassor ni så fyndigt döpt till olika nougat- och tryffelnamn. ni har tagit Gräddnougaten och Trillingnöten och bara doppat ned dem i något ni kallar mörk choklad. också har ni tillsatt ännu lite mer socker, så att bitarna ska bli om möjligt ännu mer sötsliskiga än de var som ljusa.

och jag är mycket, mycket förbryllad över det.

vi har ju just kommit överens om att den delen av befolkningen som gillar menlös choklad aldrig kommer att titta åt den här mörka specialutgåvan. de kommer möjligtvis, om de känner sig modiga, fingra på den klassiska Aladdin-asken (för den hör ju julen till!), men antagligen ändå fega ur och hugga Paradis-asken. där är ju all choklad härligt menlös! så, då återstår den delen av befolkningen som föredrar choklad med lite karaktär. där har ni er målgrupp! och vad gillade nu den delen av befolkningen, sade vi? just det, de föredrar mörka, nästan lite bittra bitar. de föredrar kanske lite spännande smaker. men framförallt föredrar de om chokladen är fylld med sprit. massa sprit! likör och rom och hela barskåpet helst.

finns det någon sådan bit i Aladdin Mörk choklad (specialutgåva!)?
- NEJ. inte en endaste. inte en härlig likörfyllning så långt ögat kan nå. inte en romdoft. inte ett uns av havssalt eller mandel eller frukt i sprit. bara sötsliskiga nougatfyllningar värre än Pärlnougaten.

så, Marabou, Marabou, Marabou.
för att sammanfatta det hela: är ni lite dumma i huvudet ni?

ojojoj, tycker ni er skåda en smaskig Romrussin där i högen?
o, nejnejnej. Romrussin-snäckan (?) har man GIVETVIS fyllt med Höstnougat i Alladin Mörk choklad. vad annars?

14 kommentarer:

Susanna sa...

Haha!
Dock att jag älskar svennemörk choklad. Nästan så jag skäms efter att ha läst detta :-)

Linda sa...

men snälla Fia, detta MÅSTE du maila till Marabou!! :D

by JODY sa...

Usch, jag gillar inte mörkchoklad alls. Skulle aldrig komma på tanken att köpa en sån där, håller mig mer än gärna till menlös mjölkchoklad! :)

Anonym sa...

Inte din svärfar heller kan jag lova.Han kommer med bestämdhet inte ägna denna utgåva en endaste liten smaklök, inte ens för provsmakning, eller av nyfikenhet.
Vi njuter desto mera av härliga bilder på en glad 2,5 åring.
Kram

Anna S sa...

Hahahahaha heeeeeelt rätt!!! Vansinnigt av Marabou. Vilka är målgruppen? Fattar inte heller ett skvatt.

Anna sa...

jag håller med Linda, MEJLA!

Mirijam Geyerhofer sa...

Menlös FTW!

*greppar ett par tre paradis och går till kassan*

Ingela, Zeb, Indy sa...

På dem bara! Instämmer till hundra procent. Och jag gillar kaffe i choklad men den där eländiga höstnougaten är ju bara för läbbig! Fram för mer romrussin och likörgodisar! Jag har fortfarande inte förlåtit dem för att de tog bort ägglikören i Aladdin och ersatte dem med jordgubbskräks!

Caroline sa...

Hehe, ja här får de vad de tål! Hoppas de ger svar på tal kring sin marknadsidé.

tobbo sa...

Folk har numera kommit på att det kanske inte är så smart att dra i sig massa socker. Marabou är smarta och möter denna efterfrågan. Denna alladinask är alltså inget man *väljer* utan det är den vanliga man väljer bort. Resultatet är ett sunkigt alternativ för den som vill få i sig mindre socker. (Jmf m fullkornspasta. Smakar blä, men är i princip identisk med vanlig pasta ur "nyttighetsperspektiv")

Den som verkligen gillar mörk choklad är inget för marabou. Dels är de för få för att göra big business på och dels kräver de kvalitetsråvaror. Det är på tok för dyrt för den som bara vill hålla sina sockerstinna kunder fortsatt beroende.. :)

Karin sa...

ROFL
Touché!
Bulls eye!

Mailar du riskerar du dock att få "tack för ditt mail, vi ber om ursäkt för obehaget vi åsamkat dig och översänder 100 kuponger till dig personligen som gäller för Aladdin Mörk Choklad specialurgåva. Med vänlig hälsning, Marabou."

Hialösa Sigrid sa...

-Och därför håller man sig borta från Marabou om man ens vill äta choklad som inte bara smakar kokosfett och socker. Vedervärdigt!

Bra skrivet!

Anonym sa...

Aladdin har verkligen blivit vidrig, vet inte om de börjat hälla i mer socker i chokladen eller om det är min smak som kanske har förändrats... men den är verkligen supersliskig och vidrig... blä. Kommer aldrig mer äta Aladdin-choklad, fuck you Marabou.

Olga sa...

Vilket bra inlägg.Jag som trodde jag missat något när jag aldrig hann köpa någon ask med mörk Alladin, men så var det alltså inte. Du har helt ringat in min smak, dvs. jag gillar alla de mörka i Alladin-asken som du nämner :), jag känner mig inte särskilt sofistikerad, men ja, jag gillar körsbär i likör t.ex.