onsdag 13 januari 2010

vi recenserar barnsjukvården!

första besöket på barnakuten: check.
stackars Barnet har stopp i magen och hög feber. det är lite tidigt att ropa hej, men idag skymtar faktiskt ett tappert leende bakom Alvedondimman. och först blir man så himla glad över att bo i ett land med alldeles bra och gratis barnsjukvård. så himla glad över att snabbt få träffa engagerad och trevlig personal som tar hand om ens barn. men sen undrar man om det inte är så att de kunde behöva några fler skattekronor trots allt?

vi bor någon minuts promenad från ett av Sveriges större sjukhus. och man känner att man onekligen bosatt sig strategiskt ur hälsosynpunkt. man tänker att det är här de skarpaste sjukvårdshjärnorna i landet finns. här är vi i trygga händer! det senaste dygnet har de skarpaste sjukvårdshjärnorna i landet vid två tillfällen bett oss om ett urinprov. och då tänker jag genast att det här har de skarpaste sjukvårdshjärnorna i landet någon smart lösning på, eftersom det ju är uppenbart lite svårt att be en 6-månaders att kissa på beställning. men de skarpaste sjukvårdshjärnorna i landet ger oss en plastmugg och säger åt oss att fånga. jag trodde de skämtade först, men de skarpaste sjukvårdshjärnorna i landet skämtar inte om urinprov. "ha Barnet i knät och var beredd med koppen när kisset kommer!" är det bara mitt barn som inte var sugen på att sitta snällt i ett knä och stirra rakt fram i flera timmar alldeles nylavemangad och brännhet av feber? verkligen bara mitt barn som inte tyckte att det var en strålande idé? för det tog timmar innan vi kunde fånga upp de dyrbara dropparna. timmar med att försöka hålla en Kalle Anka-klädd 6-månaders vid gott mod och dess delikatare delar i närheten av en plastmugg.

och man känner att de har lite att jobba på där, de skarpaste sjukvårdshjärnorna i landet. men annars så. toppbetyg.

4 kommentarer:

Mormor sa...

Strålande recension... sjukvårdshjärnorna tänkte nog inte på att den stackars vätska ett febrigt och därmed svagt barn har i kroppen är påfrestande att göra sig av med.

willdur sa...

åtta dagar var min grabb då han blev sjuk för första gången. då ville de oxå ha urinprov. lyckligtvis hade de sjukvårdshjärnorna vi träffade en fiffig lösning. de hade en slags påse man kunde "tejpa" fast runt snoppen och sen var det bara att vänta. den satt inte hela tiden där den skulle men med lite bök så blev det några droppar på rätt ställe.

fiaelia sa...

Barnets mormor: kanske inte, men de informerade om att det kunde ta "ett tag"...

Willdur: stackars liten, bara åtta dagar! :( men smart med påse. den vill de tydligen inte använda här längre. de gillar att se föräldrar svettas med en plastmugg i handen... ;)

Mormor sa...

Det där med påse att "tejpa" fast användes för si så där 25-30 år sedan så det kanske är förlegat.